Φτιάχνω μονη μου…


Καλα μην φανταστειτε οτι κανω κατι εξαιρετικά δύσκολο. Σιγα σιγά θα εμπλουτιστεί κι άλλο η λίστα. Απλα προσπαθώ κυρίως για λογους υγειας αλλά και για οικονομια καποια πράγματα να τα φτιαχνω μονη μου. Ειναι καλο για την τσεπη μας αλλα και για να ξερουμε τι τρωμε χωρις συντηριτικά:

σπιτικο ζωμο

ζωμο ψαρικων

λιαστές ντομάτες:

Για φτιάξετε τις ντοματες σας λιαστές αυτο που χρειαζεστε ειναι ρηχά ταψιά ή δίσκοι, τούλι για να καλύψετε τα ταψιά ή τους δίσκους σας και ήλιο. Οσοι εχετε δικες σας ντομάτες ή προμηθευστε απο συγγενεις στα χωρια σας, σίγουρα θα εχετε βρεθει μπροστα σε ντοματες που αρχιζουν να χαλανε όσες και ας εχετε χρησιμοποιησει σε φαγητά ή να έχετε τρίξει για να το φυλάξετε. Κρίμα ειναι να πηγαινουν χαμενες. Με αυτη την μεθοδο θα μπορειτε να τις απολαμβανετε ολο το χρονο. Κόβετε λοιπον στην μεση ή σε φετες αναλογα με το μεγεθος τις ντοματες ή τα ντοματίνια και τα τοποθετείτε στο δίσκο. Καλύψτε τα με το τούλι και αφήστε τα στον ήλιο μέχρι να ξεραθούν. Ανα μια μέρα γυρίστε τα πλευρά αν θέλετε. Στη συνέχεια και αφού ξεραθούν καλά μπορείτε να τα βάλετε σε ένα βάζο όπως είναι για να τα χρησιμοποιήσετε στη μαγειρική σας ή να γεμίσετε το βάζο με ελαιόλαδο αλάτι και άλλα μπαχαρικά για να τα τρώτε απευθείας (πηγή: sheblogs.eu)

Μπορούμε να αποξηράνουμε μανιταρια, καλαμποκι (οπου με λιγο μουλιασμα σε ζεστό νερο ειναι ετοιμα για χρηση), οπως και διαφορα φρουτα, συκα, βερικοκα, δαμασκηνα

τραχανά λαχανικών: 

για να ειμαι ειλικρινης δεν το εχω δοκιμασει ακομα. Την εχει την δουλιτσα του αλλα φαινεται ενδιαφερον. Ας ειναι καλα η διαχειριστρια του sheblogs.eu που κανει θαυματα και τα μοιραζεται και με αλλους (το πιο βασικο). Δειτε πως φτιαχνεται και αν το δοκιμασετε πρωτοι περιμενω εντυπωσεις 🙂

τριμμενη φρυγανια:

  • Ο ενας τροπος ειναι να κοψετε σε φετες το ψωμι, να το βαλετε στο φουρνο να σκληρηνει λιγο, να το αφησετε να κρυωσει λιγακι και να το τριψετε στο μουλτι. Σε σακουλακια / βαζακια και τελος!
  • Η άλλη προταση ειναι μετα το μουλτι και πριν το βαλετε στα σακολακια σας, να το ξαναβαλετε λιγο στο φουρνο για δεκα λεπτα στους 150 βαθμους, αλλη μια στροφή στο μουλτι και τελειο! (she blogs.eu)
  • Υπαρχει και άλλος ενας τροπος. Μετα απο ενα μπουφε, ειχα κοψει σαντουιτσακια σε σχηματακια και τα περισσευματα του ψωμιου τα αφησα στην ακρη με σκοπο να τα καταψυξω για μελλοντική χρήση. Με τις δουλειες που συνοδευουν την προετοιμασια και το συμμαζεμα ενος τραπεζιου η αληθεια ειναι οτι τα ξεχασα τελειως και τα θυμηθηκα την μεθεπομενη μερα. Φυσικά ειχαν σκληρηνει, οποτε λεω δεν τα τριβω να δω θα βγουν καλα; Και μια χαρα βγηκαν, και μπηκαν στα σακουλακια τους. Βεβαια αυτο αφορα ψωμι του τοστ.

λαχανοπαγάκια:

μπορειτε να ριξετε μια ματια εδω

 

(Επίσης στην κατηγορία «μου περισσεψε», θα βρειτε ιδέες «τροποποιήσης» του φαγητού που μας περίσσεψε. Αν δεν θελετε να κανετε κατι τετοιο, βαλτε το σε ενα μπωλ και δωστε το σε καποιον που ξερετε οτι εχει αναγκη. Αν δεν θελετε τιποτα απο τα δυο, ειναι προτιμοτερο να το δωσετε σε καποιο αδεσποτο της γειτονιας ή σε καποιο φιλο-γειτονα που εχει σκυλιά. Κριμα ειναι να πετιεται φαγητο στα σκουπιδια.)

Σχολιάστε