Μανιταρια μια εξαιρετική τροφή


Η μητερα φύση μας παρεχει απλόχερα πολλές και σπουδαίες τροφές με εξαιρετικές ιδιότητες! Εδω θα γινει μια

Ένα μανιταράκι που φύτρωσε σε μια γλάστρα μας!

αναφορά στα μανιτάρια που ανηκει σε αυτη την κατηγορία. Τα μανιταρια ή τα μισείς ή τα λατρεύεις. Ειναι σπουδαιο να αποτελουν μερος της διατροφής μας, με την αναλογη βεβαια προσοχή σε περιπτωση που τα μαζευετε μονοι σας ή κάποιος αλλος για εσας. Με τα αγρια μανιταρια ΔΕΝ ΠΑΙΖΟΥΜΕ. Μονο οσοι γνωριζουν πρεπει να απλωνουν το χερι να κοψουν απο την γη γιατι αλλιως θα πιασουμε ιδιαιτερη κουβεντουλα με τα ραδικια απο την αναποδη!

τα μαγειρεμένα μανιτάρια διεγείρουν το ανοσοποιητικό σύστημα, αυξάνοντας την παραγωγή και τη δραστηριότητα των λευκών αιμοσφαιρίων που καταπολεμούν τα βακτήρια. Είναι ιδιαίτερα θρεπτικά, παρέχοντας πολλές βασικές βιταμίνες και μέταλλα και έχουν χαμηλή περιεκτικότητα σε κορεσμένα λίπη και νάτριο, ενώ είναι μειωμένης θερμιδικής αξίας. Είναι η μόνη τροφή μη ζωικής προέλευσης με βιταμίνη D (εκτός από τον ήλιο).Οι μικρές ποσότητες σεληνιου στα μανιτάρια είναι ένας καλός τρόπος να προσλάβουμε αυτό το αντιοξειδωτικό που είναι απαραίτητο συστατικό διάφορων ενζύμων και σημαντικό για τη λειτουργία του θυρεοειδούς. Σύμφωνα με επιστημονικές έρευνες, τα μανιτάρια έχουν αντικαρκινικές ιδιότητες (ειδικά όσον αφορά στον καρκίνο του μαστού) και βοηθούν στην ενίσχυση του ανοσοποιητικού.

Απο το Βήμα βρήκα τις εξης πληροφοριες. Ευχαριστω την Μερσινη που μου τις έστειλε.

«Το 95% του βάρους των µανιταριών είναι νερό, ενώ το υπόλοιπο 5% αντιστοιχεί σε υδατάνθρακες και πρωτεΐνες. Η χαµηλή θερµιδική αξία τους σε συνδυασµό µε το γεγονός ότι αποτελούν καλή πηγή ιχνοστοιχείων, βιταµινών (ιδιαιτέρως του συµπλέγµατος Β) και αντιοξειδωτικών τα καθιστά ιδανική επιλογή για όσους προσέχουν τη διατροφή τους, αλλά δεν θέλουν να στερηθούν σε γεύση.

Αν αποφασίσετε να αναζητήσετε οι ίδιοι τα µανιτάρια σας, θα πρέπει να µάθετε να αναγνωρίζετε τα βρώσιµα και ο καλύτερος τρόπος για αυτό είναι να µαθητεύσετε δίπλα σε έµπειρους µανιταροσυλλέκτες. Αν, πάλι, προτιµάτε την ασφάλεια των καλλιεργηµένων ή αποξηραµένων µανιταριών, θα χαρείτε να µάθετε ότι ποτέ στο παρελθόν δεν υπήρξε στην αγορά µεγαλύτερη µανιταροποικιλία. 

Ασπροµανίταρα

Το πιο κοινό είδος καλλιεργήσιµου µανιταριού. Ανήκει στο γένος Agaricus και το χρώµα του µπορεί να ποικίλλει από υπόλευκο µέχρι ανοιχτό καφετί. Στο σουπερµάρκετ το βρίσκουµε σε διάφορα µεγέθη, µε µεγαλύτερο το πορτοµπέλο. Τα µικρά µεγέθη ενδείκνυνται για σαλάτες (ωµά) και όχι µόνο: είναι νοστιµότατα σοταρισµένα µε βούτυρο, σκόρδο και φρέσκια ρίγανη ή µαριναρισµένα σε λαδολέµονο και µπούκοβο. Τα µεγάλα πορτοµπέλο ενδείκνυνται για ψήσιµο στη σχάρα, ενώ το «καπελάκι» λειτουργεί ωραιότατα σαν υποδοχή για τη γέµιση της επιλογής σας.

Πλευρώτους

Το δεύτερο πιο διαδεδοµένο καλλιεργήσιµο είδος µανιταριού, το πλευρώτους (Pleurotus), χαρακτηρίζεται από τα αλλεπάλληλα κυµατιστά στρώµατά του και το σχήµα που θυµίζει όστρακο. Αγριο, αφθονεί σε όλη τη χώρα σε κορµούς δέντρων, αλλά και πεσµένα ξύλα. Το χρώµα του είναι συνήθως υπόλευκο και διαθέτει γλυκιά γεύση και λεπτό άρωµα. Ενδείκνυται για ψήσιµο στη σχάρα µε λάδι και λεµόνι, και είναι πεντανότηµο στον φούρνο µε λευκό κρασί. Τα πλευρώτους συνοδεύουν άριστα ψάρι και κοτόπουλο.

Βασιλοµανίταρα

Είναι τα µανιτάρια που αναγνωρίζουν όλα τα παιδιά, καθώς εικόνες τους υπάρχουν σε πολλά παραµύθια! Ανήκουν στο γένος Boletus, το οποίο περιλαµβάνει περισσότερα από 20 είδη. Ιδιαίτερα εύγευστα, τα ελληνικά βασιλοµανίταρα αξίζει να τρώγονται ψητά στη σχάρα για να αναδεικνύεται η γεύση τους. Αν δεν βρείτε τα ωµά, αγοράστε τα αποξηραµένα. Το µόνο που χρειάζονται είναι 30 λεπτά σε νερό ή κρασί (αν το απαιτεί η συνταγή) για να ζωντανέψουν. Ιδανικά για ριζότο.

Κανθαρέλες

Ιδιαίτερα λεπτεπίλεπτες, οι κανθαρέλες (Cantharelle) µοιάζουν µε λουλούδια που φύονται απευθείας από το χώµα. Το χρώµα τους είναι κιτρινόχρυσο έως πορτοκαλί και το άρωµά τους φρουτώδες – θυµίζει εσπεριδοειδή. Εχουν γλυκιά γεύση και οι συλλέκτες τις αναζητούν άνοιξη και φθινόπωρο σε δάση κωνοφόρων. Αν τις ανακαλύψετε σε κάποιο ενηµερωµένο ντελικατέσεν, µαγειρέψτε τες για αρκετή ώρα σε σιγανή φωτιά, ώστε να εκµεταλλευτείτε τα υγρά τους, και προσθέστε στο τέλος κρέµα γάλακτος.

Μορχέλες

Ξεχωρίζουν από τη χαρακτηριστική µορφολογία τους, ενώ το χρώµα τους ποικίλλει από υπόλευκο µέχρι σκούρο καστανό ή σταχτί. Οι µορχέλες (Morchella) θεωρούνται από τα νοστιµότερα µανιτάρια, µε άρωµα και γεύση που παραπέµπουν σε φουαγκρά. Δεν πρέπει να τρώγονται ωµά, αλλά µπορούν να µαγειρευτούν µε πολλούς τρόπους: µπαίνουν σε σούπες και σάλτσες και αν το µέγεθός τους το επιτρέπει, γίνονται γεµιστές. Η µεστή γεύση τους τις καθιστά τις ιδανικότερες συνοδούς έντονων γευστικά κρεάτων.

Τρούφες

Το ακριβότερο των µανιταριών, οι τρούφες, ήταν γνωστές και αγαπητές από την αρχαιότητα. Το µανιτάρι αυτό, του γένους Hydna, αναπτύσσεται υπογείως και η αναζήτησή του ανάγεται σε πραγµατικό κυνήγι θησαυρού.  Διαθέτει µοναδικό άρωµα: λίγη τριµµένη τρούφα απογειώνει ένα ριζότο. Αν όµως η τιµή της σας αποθαρρύνει, µην απογοητεύεστε: στην αγορά θα βρείτε λάδι τρούφας σε προσιτή τιµή.

και συνεχίζουμε με άλλες πληροφορίες🙂

Αν αγορασατε αποξηραμενα μανιτάρια αρκεί να τα βυθίσετε σε νεράκι για περίπου 30 λεπτά και θα τα δειτε να αποκτούν την αρχική τους μορφή! Το ζουμάκι μη το πετάτε! Το νερό στο οποίο μούλιασαν τα μανιτάρια μπορεί πολύ εύκολα να χρησιμοποιηθεί σαν ζωμός, σε σούπες αλλά και γευστικές σάλτσες!

Πάμε και για μια ενημερωση απο το womenonly.gr:

1. Πλευρώτους

Είναι μια από τις πιο γνωστές ποικιλίες που χρησιμοποιούμε στην ελληνική κουζίνα, ψητά ή σε σούπα! Μπορούμε να τα βρούμε παντού, ακόμη και στα σούπερμάρκετ. Αν βέβαια είσαι από τη Λέβσο ή την Κρήτη τα γνωρίζεις με την ντόπια ονομασία τους «αρτύκια» και «αρτυκίτες» αντίστοιχα.

2. Ρortobello

Πρόκειται για το μανιτάρι η γεύση του οποίου θυμίζει κρέας! Συνήθως ψήνονται στη σχάρα και τρώγονται με λαδάκι και ξίδι. Εναλλακτικά μπορούν να παναριστούν και να τηγανιστούν.

3. Μορχέλα

Χαρακτηρίζονται από πλούσια γεύση και άρωμα που θυμίζει φουά γκρα. Το χρώμα τους είναι από ανοιχτό μπεζ μέχρι και σκουρο καστανό ή σταχτί μαύρο. Μπορούν να χρησιμοποιηθούν σε σάλτσες, σούπες ή να συνοδευτούν με αλλαντικά και μαλάκια.

4. Τρούφα

Ένα από τα πιο ακριβά ντελικατέσεν καθότι σπάνιο! Η μαύρη τρούφα ή αλλιώς περιγκόρ όπως ονομάζεται λόγω της προέλευσής της από την ομόνυμη περιοχή της Γαλλίας. Χρησιμοποιείται σε εξαιρετικά μικρή ποσότητα λόγω της εξειρετικά έντονης γεύσης τους και κυρίως σε γκουρμέ πιάτα.

5. Κανθαρέλα

Το μανιτάρι αυτό είναι γνωστό από το περίεργο σχήμα του, αφού μοιάζει με ανάποδο κώνο. Έχει άρωμα φρουτώδες και σχετικά ελαφρύ γι΄αυτό και προτιμάται ιδιαίτερα για σάλτσες λευκές. Στη γεύση θυμίζει κάτι από βερίκοκο ενώ είναι λιγάκι μπελαλίδικο όσον αφορά το μαγείρεμα αφού χρειάζεται αρκετή ώρα για να ψηθεί.

6. Κέρας της Αμάλθειας

Από εμφάνιση δε θα σου γεμίσει ιδιαίτερα το μάτι. Σκουρόχρωμο και ζαρωμένο αρχικά μπορεί να φανεί αποκρουστικό αλλά αν το δοκιμάσεις η γεύση θα σε αποζημιώσει! Μπορεί να χρησιμοποιηθεί είτε φρέσκο είτε αποξηραμένο ακόμη και σε φαγητά κατσαρόλας!

7. Ασπρομανίταρο

Αν νόμιζες πως είναι το άσπρο μανιτάρι απλά γελάστηκες. Το χρώμα τους είναι κρεμ-καφέ ενώ και το σχήμα ποικίλει από τα μικτά μινιόν μανιταράκια (κουμπιά ή μανιτάρια του Παρισιού) μέχρι τα τεράστια τζάμπο ασπρομανίταρα. Τρώγονται ωμά αλλά και μαγειρεμένα, ενώ όταν μαγειρευτούν αλλάζουν γεύση και παίρνουν ένα πιο έντονο άρωμα. Χρησιμοποιούνται σε σαλάτες, γεμιστά με κασέρι ή και σκέτα!

8. Πορστίνι ή ελληνιστί βασιλομανίταρο

Η συγκεκριμένη ποικιλία περιλαμβάνει περισσότερα από 25 είδη μανιταριών! Σε υφή θυμίζει δέρμα, η γεύση του θυμίζει κρέας και το άρωμά του κάτι από ψημένο κάστανο ή φουντούκι. Είναι μπαλαντέρ αφού πηγαίνει τέλεια σε ριζότο, σαλάτες πχ σπανάκι ή ρόκα, σε πιάτα με ψάρι αλλά επίσης μπορεί να καταναλωθεί ψητό ή παναρισμένο τηγανητό.

9. Κινέζικο μαύρο μανιτάρι ή αλλιώς σιτακέι

Μεγάλα σε μέγεθος και με σαρκώδη υφή είναι ιδανικά για σούπες και κινέζικα στιρ φράις. Μπορούν να χρησιμοποιηθούν ωμά ή αποξηραμένα με τα δεύτερα να έχουν πιο έντονη γεύση.
10. Μανιτάρια στρο
Άλλο ένα μανιτάρι που μπορεί να χρησιμοποιηθεί για στιρ φράις είναι και το μανιτάρι στρο, αν και είναι αρκετά δύσκολο να τα βρούμε ακόμη και στα σουπερμάρκετ.
11. Μανιτάρια σιμέτζι ή πιοπίνι
Ειδικά για κινέζικο φαγητό είναι κι αυτή η ποικιλία μανιταριών. Έχουν εξαιρετικά πικάντικη – πιπεράτη γεύση.
Διαβάστε και εδώ μερικες ακομα πληροφορίες🙂

2 thoughts on “Μανιταρια μια εξαιρετική τροφή

  1. Τα μανιτάρια προσωπικά τα θεωρώ ως έναν θησαυρό της φύσης, το συγκεκριμένο που αναφέρατε δεν το γνωρίζω. Το μόνο που πρέπει να έχουμε στο μυαλό μας όσον αφορά τα άγρια μανιτάρια είναι ΠΡΟΣΟΧΗ ΠΡΟΣΟΧΗ ΠΡΟΣΟΧΗ🙂

    Επίσης γνωρίζω ότι στα Γρεβενά γίνονται και διήμερα αφιερωμένα στα μανιτάρια με συλλογη και μαγείρεμα επιτόπου απο τους ειδικούς στο είδος αυτό🙂

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Σύνδεση με %s