Τί μου προσφέρει αυτό που τρώω;


Στον υπολογιστή μου έχω φτιάξει ενα ωραίο  excel στο οποίο έχω συγκεντρώσει το που μας οφελούν κάποιες τροφές. Μέχρι όμως να ανακαλύψω πώς -αν- γίνεται να το μεταφέρω εδώ, θα προσπαθήσω να το μεταφέρω με διαφορετική εμφάνιση. Όλο αυτό αποτελεί συγκεντρωμένο υλικό απο διάφορα άρθρα, κείμενα, περιοδικά υγείας κτλ που εχω διαβάσει κατά καιρούς. Επειδή όμως οταν τα συγκέντρωνα δεν περιμενα οτι μια μερα θα τα γραφω εδώ, δεν υπάρχουν και επίσημα οι πηγές αυτές. Οτιδήποτε καινούργιο βρίσκουμε θα το προσθέτουμε με την ανάλογη πηγή. Αν και πρόκειται για απλες μορφες τροφών που σχεδον ολοι τα προτεινουν, αν καποιος θέλει να βεβαιωθεί ή αντιμετωπίζει κάποιο πρόβλημα υγείας ή έχει αμφιβολίες για κάτι τότε παρακαλω να συμβουλευτεί τον γιατρό του καθώς και για τις ποσότητες που πρεπει να καταναλώσει. Αυτος ειναι ενας γενικος οδηγός για να μην λεμε μονο «α! το μηλο κανει καλο» αλλά να ξερουμε και το που κανει καλό. Ισως αυτό μας βοηθήσει να τα εντάξουμε περισσότερο στην διατροφή μας

Έχουμε λοιπόν και λέμε. Τροφές που:

  • ενισχύουν την εγκεφαλικη λειτουργία: δείτε εδώ
  • Προστατεύουν την καρδιά: μήλο, αγκινάρα, μπανάνα, παντζάρια, μούρα, μπρόκολο, λάχανο, καρότο, κουνουπίδι, κεράσια, κάστανα, ψάρι, λιναρόσποροι, σταφύλια, πράσινο τσάι, λεμόνι, πράσινο λεμόνι (lime), ελαιόλαδο, πορτοκάλι, φυστίκια, δαμάσκηνα, ρύζι, φράουλες, ντομάτα, καρύδια, ροδι και αυγά.
  • αποτρέπουν την δυσκοιλιότητα: μήλο, φασόλια, μούρα, λάχανο, καρότα, βρώμη, δαμάσκηνα, καρύδια, σπόροι σιταριού και πίτουρο.
  • σταματούν την διάρροια: ανανάς και μπανάνα
  • βελτιώνουν την νεφρική ανεπάρκεια: μήλο και ρύζι
  • ρυθμίζουν την πίεση: βερίκοκο, avocado, μπανάνα, παντζάρια, μπρόκολο, πεπόνι, κάστανα, σύκα, σκόρδο, λεμόνια, lime, μανιτάρια και καρπούζι
  • προστατεύουν την όραση: αυγά, καρότο, πεπόνι, μπρόκολο, γλυκοπατάτα και σταφύλια
  • προστατεύουν απο το Αλτσχάιμερ: κεράσια και mango
  • προστατεύουν απο την αυπνία: κεράσια
  • επιβραδύνουν την γήρανση: κεράσια, δαμάσκηνο
  • βοηθούν στην πέψη: αγκινάρα, καυτερές πιπεριές, λιναρόσποροι, μέλι, mango [προσοχή: τα φυστίκια δημιουργούν ή επιδεινώνουν πεπτικές διαταραχές], σπόροι σιταριού, πίτουρο, γιαούρτι και ανανάς
  • καταπολεμούν τον καρκίνο: μήλο, βερίκοκο, μπανάνα, φασόλια, παντζάρια, μούρα, μπρόκολο, λάχανο, πεπόνι, καρότο, κεράσια, καυτερές πιπεριές-τσίλι, σύκο, ψάρι, σκόρδο, σταφύλια, πράσινο τσάι, λεμονια, Lime, mango, βρώμη, ελαιόλαδο, κρεμμυδι, πορτοκάλι, ροδάκινο, φυστίκια, ρύζι, φράουλες, γλυκοπατάτα, ντομάτα, καρύδια, αχλάδια, ρόδι, αντίδι, σανγκουίνια, μαϊντανός
  • ρυθμίζει την πίεση: καρπούζι, μανιτάρια, Lime, λεμονι, σκόρδο, σύκο, κάστανο, πεπόνι, μπρόκολο, παντζάρια, μπανάνα, avocado και βερίκοκο
  • μειώνουν την χοληστερίνη: αγκινάρ, avocado, φασόλια, πεπόνια, κάστανα, σύκο, σκόρδο, grapefruit, μανιτάρια, βρώμη, κρεμμύδι, φυστίκια, δαμάσκηνα, ντομάτα, καρύδια, καρπούζι, σπόροι σιταριού, πίτουρο και γιαούρτι
  • σταθεροποιούν το ζάχαρο: γλυκοπατάτα, μούρο
  • προστατεύουν απο ηπατίτιδες: αγκινάρες
  • καταπολεμούν τον διαβήτη: avocado, ρύζι, ελαιόλαδο, βρώμη και λιναρόσποροι
  • αποτρέπουν τα εμφράγματα: avocado, κρεμμύδι και grapefruit
  • απαλύνουν το δέρμα: avocado, lime, λεμόνι, βρώμη, ελαιόλαδο, μαϊντανός (προστατευει τα κυτταρα απο την προωρη γηρανση), αμύγδαλα και αυγά το προστατεύουν, πορτοκάλια ενισχύουν την ελαστικότητά του
  • μαλακώνει τον βήχα: μπανάνα
  • βοηθούν στις αιμορροιδες: φασόλια, λάχανο και ροδάκινο
  • βοηθούν στην απώλεια βάρους: καρπούζι, φυστίκια, ελαιόλαδο, πράσινο τσάι, grapefruit, συκα, κάστανα, καρότο και παντζάρια, σολομός
  • ενισχύουν την μνήμη: μούρα, ψάρια, mango, δαμάσκηνα, φράουλες, κοτόπουλο, όσπρια και καρύδια
  • ενισχύουν το ανοσοποιητικό: γιαούρτι, πορτοκάλια, λιναρόσποροι, ψάρια, καυτερές πιπεριές και πεπόνια
  • προστατεύουν απο τον καρκίνο του προστάτη: κουνουπίδι, grapefruit, φυστίκια, ντομάτα και καρπούζι
  • προστατεύουν απο τον καρκίνο του μαστού: κουνουπίδι
  • βοηθούν στην αποτροπή εγκεφαλικών: σύκα, grapefruit, πράσινο τσάι, ροδάκινα, ρύζι, καρπούζι, σπόροι σιταριού και πίτουρο.
  • εξαφανίζει τις μελανιές: κουνουπίδι
  • βελτιώνουν την πνευματική μας υγεία: λιναρόσποροι
  • δυναμώνουν τα κόκκαλα: αντίδι, σέλινο, ανανάς, γιαούρτι, γλυκοπατάτα, κουνουπίδι, παντζάρια και μπανάνα
  • σκοτώνουν τα βακτηρίδια: σκόρδο, πρασινο τσάι, μανιτάρια, κρεμμύδι
  • καταπολεμούν τους μυκητες: κρεμμύδι, σκόρδο
  • καταπολεμούν την πέτρα στα νεφρά: σταφύλια
  • βελτιώνουν την κυκλοφορια του αιματος: σταφύλια
  • επουλώνουν τις πληγές: μέλι
  • προστατευον απο έλκη: μέλι και γιαούρτι
  • αυξάνουν την ενέργεια: μέλι
  • καταπολεμουν τις αλλεργίες: μέλι
  • θεραπεύουν το σκορβούτο: λεμόνια και lime
  • ρυθμίζει τον θυροειδή: mango
  • ρυθμίζει την αναπνοή: πορτοκάλι
  • απαλύνει το κρύωμα: ανανάς
  • εξαφανίζει οζίδια: ανανάς
  • μειώνουν το άγχος: φράουλες
  • φτιάχνει την διάθεση: γλυκοπατάτα και καρύδια
  • καταπολεμούν τον κολονιάιο προστάτη: πίτουρο και σπόροι σιταριού
  • αναπτύσουν τους νευροδιαβιβαστές του εγκεφάλου: καρύδια
  • καλή λειτουργία των νεφρών: φασόλια και κυρίως τα κόκκινα
  • καλή λειτουργία της μήτρας και του τραχήλου της μήτρας: αχλάδια, μελιτζάνα, avocando
  • εξισορρόπηση ορμονών: αχλάδια, μελιτζάνα, avocando
  • απώλεια κιλών μετά την γέννα: αχλάδια, μελιτζάνα, avocando
  • καταπολέμηση αντρικής στειρότητας: σύκα
  • αύξηση κινητικότητας σπερματοζωαρίων: σύκα
  • ενίσχυση λειτουργίας του πάγκρεας: γλυκοπατάτα
  • ενισχύουν την υγεία και λειτουργία των ωοθηκών: ελιές
  • διευκολύνουν την ροή του λέμφους εντός του λεμφικού συστήματος των στηθών: grapefruit και πορτοκάλια
  • βοηθούν τα κύτταρα να απαλλαγούν απο τοξίνες: κρεμμύδι
  • μειώνουν το άσθμα: αντίδι
  • προστατεύουν τους πνεύμονες: σολομός, τόνος, σκουμπρί, σαρδέλα, καλαμπόκι
  • αυξάνουν την παραγωγή και την δράση των λευκών αιμοσφαιρίων: μπιζέλια, φασόλια, φακές -και άλλα όσπρια, μανιτάρια
  • συμβάλλουν στην υγεια των μαλλιών: σολομός
  • Βιταμίνες του συμπλέγματος Β : συμβάλλουν στη διατήρηση της καλής υγείας του δέρματος, των μαλλιών και των νυχιών. Βοηθούν στον μεταβολισμό, στο νευρικό σύστημα και στην πρόληψη της αυπνιας, δρουν εναντιον του στρες, ευνοουν την καλη υγεια του συκωτιού, βοηθουν στο προεμμηνορυσιακο σύνδρομο. Υπάρχουν σε φασόλια, ξηρούς καρπούς, σολομό, σόγια, σταφύλια, γαλακτοκομικά με χαμηλά λιπαρά, ηλιόσποροι. Ιδιαίτερη αναφορά πρεπει να γινει στις βιταμινες Β6, φολικό οξύ και Β12 που ειναι σημαντικες για τον σχηματισμο ερυθρων αιμοσφαιριων που μεταφερουν οξυγονο σε ολο το σωμα, τους ιστους και τα μαλλια. Επιπλεον η Β6 ειναι βοηθητικη στην καταθλιη, τις αρχες τις ανοιας και τις δερματίτιδες.
  • Βιταμίνη Α: είναι ιδιαίτερα ευεργετική για τα μάτια και το δέρμα, ιδίως το άγριο καιξηρό, ενώ βοηθά στην επούλωση τραυμάτων και αμυχών. Σε μεγάλες ποσότητες είναι τοξική διότι αποθηκεύεται στο σώμα.Υπάρχει σε μπροκολο, πεπόνι, ψάρια, πράσινες πιπεριες, σπανάκι, καρότα
  • Βιταμίνη Β1 (καλή εξωτερική κατάσταση κυττάρων και καλή λειτουργία των νευρώνων): όσπρια, χοιρινό συκώτι, δημητριακά
  • Βιταμίνη Β2: συκώτι, γαλακτοκομικά προιόντα
  • Βιταμίνη Β3: βοδινό κρέας, καλαμπόκι, φιστίκια
  • Βιταμίνη Β6: πράσινα λαχανικά, σολομό, αυγά, χοιρινό, ξηροί καρποί, σόγια, κοτόπουλο, καρύδια, μπανάνα, πατάτα, αβοκάντο, σπόρους ηλιοτροπίου, πίτυρο σιταριού, πιτουρο ρυζιού, ψάρι
  • Βιταμίνη Β9: μαγιά μπιρας, μπρόκολο
  • Βιταμίνη Β12: όστρακα, στρείδια, τόνο, συκώτι, αυγά, ψάρι, γάλα
  • Βιταμίνη Α: ροδάκινο, βερίκοκο
  • Βιταμινη C: Αντιοξειδωτική και απαραίτητη για λαμπερή επιδερμίδα, δρα κατά των ελεύθερων ριζών και της γήρανσης τους δέρματος, βοηθά στο αμυντικό σύστημα, δυναμώνει τα μαλλιά, συμβάλει στον σχηματισμό του κολλαγόνου της επιδερμίδας, στην ευεξία και την καλή διάθεση. Υπάρχει σε πορτοκάλι, πιπεριές, ροδάκινο, φράουλα, μπανάνα, μπρόκολα, πεπόνι, ακτινίδιο, ντομάτες
  • Βιταμίνη Ε: Αποτελεί ισχυρό αντιοξειδωτικό, διατηρεί την σφριγηλότητα του δερματος, βοηθά στην καλή πιεση του αίματος, προλαμβάνει τον καταρράκτη, τα εμφράγματα και το Αλτσχάιμερ. Υπάρχει σε αμυγδαλα, σπαράγγια, φουντούκια, ελιές, πεκαν, σπανακι, γαλακτοκομικά προιόντα, αραβοσιτέλαιο, ηλιέλαιο
  • Κάλιο: μπανάνα
  • Φολικό οξύ: φυλλώδη σκουρόχρωμα λαχανικά, δημητριακά ολικής άλεσης, συκώτι
  • Συνένζυμο Q10: Το συναντάμε σε διάφορες τροφές, συμπληρώματα διατροφής και καλλυντικά νέας γενιάς. Είναι πολύ καλό για τα νευρα και τον εγκέφαλο, ειναι αντιοξειδωτικό, βοηθά στην απόδοση της βιταμίνης C, δυναμώνει τα ούλα και το περιοδοντικό σύστημα. Υπάρχει σε σόγια, λιπαρά ψάρια (σαρδέλες), μοσχάρι, χοιρινό, κοτόπουλο, αμύγδαλα, καρύδια, σουσάμι, μπρόκολο, σπανάκι, κουνουπίδι, λάχανο και διάφορα φρούτα
  • Σεληνιο: Αντιφλεγμονώδες, καλό για την ψωρίαση, τη ρευματοειδή αρθρίτιδα, προστατεύει την καρδιά και τα κύτταρα απο τις ελεύθερες ριζες, μειώνει τις πιθανότητες για την εμφάνιση διαφορων τυπων καρκίνου, αντιμετωπίζει τις ρυτίδες. Υπάρχει σε σκόρδο, συκώτι, ψάρια, οστρακοειδή.
  • Ψευδάργυρος: Πολύ καλός για το δέρμα, βοηθά τον μεταβολισμό και το σώμα να συνθέσει κολλαγόνο, περιορίζεις τις ελεύθερες ρίζες, αντιμετωπίζει το έκζεμα, την ακμή, την ψωρίαση. Υπάρχει σε κοτόπουλο, βρώμη, σολομό, ανάλατους ηλιόσπορους, γαλοπούλα
  • Ασβέστιο: Απαραίτητο σε όλους , ειδικά για τις γυναικες για την προληψη της οστεοπόρωσης, βοηθα στα δόντια, στα καλά επίπεδα χοληστερόλης, στα νευρα και τους μυς, τις κράμπες, ευνοει τη διατηρηση της καλης πιεσης και αντιμετωπιζει το προεμμηνορυσιακο συνδρομο. Υπαρχει σε γαλακτομικά με χαμηλα λιπαρα, ξηρους αναλατους καρπους, σολομο, φύκια που τρώγονται, σαρδέλες με τα κοκαλα, τοφου, φυτρα σογιας
  • Χρώμιο: Βοηθά στο να κρατά τα επίπεδα της γλυκόζης στο αίμα χαμηλά, με αποτέλεσμα να μειώνει τις ελεύθερες ρίζες. Συμβάλλει στον μεταβολισμό του λίπους και των υδατανθράκων και να μειώνεται η χοληστερόλη, στο ιδανικο βαρος, Υπαρχει σε φυτρο σταριού, κοτοπουλο, αραβοσιτέλαιο, μύδια, μαγιά μπύρας
  • Μαγνήσιο: Ειναι απαραίτητο για τον μεταβολισμό της βιταμίνης C, του φωσφορου, του καλίου και του νατρίου. Βοηθά στην καλή νευρική και μυική λειτουργία. Είναι σημαντικό για την μεταβολή του σακχαρου σε ενεργεια, δρα κατα του άγχους και της κατάθλιψης, ενισχύει το καρδιακό σύστημα, τα υγιή δόντια, τα νεφρα και βοηθά στη δυσπεψία. Σε συνδιασμό με το ασβέστιο λειτουργεί ως φυσικό χαλαρωτικό. Υπαρχει σε αμύγδαλα, αβοκάντο, φασόλια σόγιας, φυστίκια (φυστικοβούτυρο), βρώμη, τοφού
  • Σίδηρος: βασικό μέταλλο, απαραίτητο για την δημιουργία αιμοσφαιρίνης και κάποιον ενζύμων. Βοηθά γενικά στην ανάπτυξη, ενδυναμώνει το ανοσοποιητικό, προλαμβάνει την κοπωση, επαναφέρει την καλή απόχρωση του δέρματος. Υπάρχει σε συκώτι, αποξηραμένα βερίκοκα, κρόκους αυγών, στρείδια, καρύδια, φασόλια, σπαράγγια, κοκκινο κρέας, βρώμη
  • Ω3 λιπαρά οξέα: Απαραίτητα για ενα υγιές δέρμα, βοηθούν στις γυναικειές ορμόνες, Υπάρχουν σε σολομό και άλλα παχιά ψάρια, λιναρόσπορο
  • Φρούτα vs ρυτίδων: κεράσι, γκρέιπφρουτ, αχλάδι, μήλο, δαμάσκηνο, ροδάκινο, πορτοκάλι, καρπούζι, μπανάνα, αβοκάντο, μάνγκο, σταφίδες. Τα συγκεκριμένα φρούτα βοηθούν ιδιαίτερα στο να συγκρατεί υγρασία η επιδερμίδα και συμβάλλουν κατά των ρυτίδων και της ακμής, διότι δραστηροποιούν την άναπτυξη των κυττάρων.

Επιπλέον:

το σαγκουίνι: η κατανάλωσή του σχετίζεται με χαμηλό κίνδυνο καρδιαγγειακών, καρκίνου, αλλοιώσεων του δέρματος κ.α. Παράλληλα ενισχύει τις εγκεφαλικές και νευρολογικές μας λειτουργίες.

τα κάστανα:εχουν υψηλή ποσότητα σύνθετων υδατανθράκων που τους προσδίδει χαμηλό γλυκαιμικό δείκτη, για αυτό και προτείνονται σε όσους πάσχουν απο διαβήτη. Αποτελούν καρπό υψηλής θρεπτικής αξίας που δυστυχώς τα γευόμαστε μόνο λίγους μήνες το χρόνο. Ενισχύουν το νευρικό σύστημα και βοηθούν στην παραγωγή ερυθρών αιμοσφαιρίων

τα ρεβίθια: έχει αποδειχθεί απο επιστημονικές μελέτες ότι η υψηλή περιεκτικοτητα τους σε κάλιο μπορεί να μειώσει τον κίνδυνο που προκαλείται απο καρδιακές παθήσεις, εγκεφαλικά επεισόδια και υψηλή αρτηριακή πίεση

τα μανιτάρια: τα μαγειρεμένα μανιτάρια διεγείρουν το ανοσοποιητικό σύστημα, αυξάνοντας την παραγωγή και τη δραστηριότητα των λευκών αιμοσφαιρίων που καταπολεμούν τα βακτήρια. Είναι ιδιαίτερα θρεπτικά, παρέχοντας πολλές βασικές βιταμίνες και μέταλλα και έχουν χαμηλή περιεκτικότητα σε κορεσμένα λίπη και νάτριο, ενώ είναι μειωμένης θερμιδικής αξίας. Είναι η μόνη τροφή μη ζωικής προέλευσης με βιταμίνη D (εκτός από τον ήλιο).Οι μικρές ποσότητες σεληνιου στα μανιτάρια είναι ένας καλός τρόπος να προσλάβουμε αυτό το αντιοξειδωτικό που είναι απαραίτητο συστατικό διάφορων ενζύμων και σημαντικό για τη λειτουργία του θυρεοειδούς. Σύμφωνα με επιστημονικές έρευνες, τα μανιτάρια έχουν αντικαρκινικές ιδιότητες (ειδικά όσον αφορά στον καρκίνο του μαστού) και βοηθούν στην ενίσχυση του ανοσοποιητικού.

το λεμόνι: αξιζει να δειτε μερικες πληροφοριες για το τι μας προσφερει στο σωμα μας και οχι μονο 🙂 εδώ αλλά και εδώ

το ρόδι: Μελέτες δείχνουν ότι αναστέλλει την αθηροσκλήρωση

Η αξιοσημείωτη επίδραση του ροδιού στην αντιμετώπιση των διάφορων προβλημάτων ίσως βασίζεται στο γεγονός ότι τα συστατικά του ροδιού απορροφώνται πιο αποτελεσματικά από την κυκλοφορία του αίματος.

Από διάφορες μελέτες αποδείχθηκε ότι το ρόδι αναστέλλει την αθηροσκλήρωση, μειώνει τον κίνδυνο των καρδιακών παθήσεων και βοηθάει στη ρύθμιση της υψηλής αρτηριακής πίεσης.

Το ρόδι όμως αντί να το σπάμε ή να το τρώμε καλό είναι και να το πίνουμε. Ο χυμός του ροδιού περιέχει τριπλάσια ποσότητα αντιοξειδωτικών από εκείνα που περιέχουν το πράσινο τσάι ή το κόκκινο κρασί. Επιπλέον, ο χυμός του ροδιού έχει μεγαλύτερη περιεκτικότητα πολυφαινολών από ότι το κόκκινο κρασί, το πράσινο τσάι ή το χυμό πορτοκαλιού.

Τα αποτελέσματα αυτά, φάνηκαν σε κλινική έρευνα που δημοσιεύτηκε το 2002, σύμφωνα με την οποία οι πολυφαινόλες του ροδιού είχαν ισχυρή δράση στην προστασία των LDL λιποπρωτεϊνών από την οξείδωση τους. Το στοιχείο αυτό είναι ιδιαίτερα σημαντικό από την στιγμή που οι οξειδωμένες LDL συντελούν στην δημιουργία αθηρωμάτωσης των αρτηριών. Επιπλέον 100ml χυμού παρέχουν περίπου το 16% της ημερήσιας ανάγκης της βιταμίνης C ενός ενήλικα, όπου βοηθά την παραγωγή του κολαγόνου. Αποτελεί μια πολύ καλή πηγή βιταμίνης Β5, καλίου και φυτικών ινών.

Η αυξημένη συγκέντρωση καλίου σε σχέση με το νάτριο που είναι σχεδόν μηδαμινό, βοηθάει τα άτομα με οιδήματα και αυξημένη συγκέντρωση υγρών στο σώμα να αποβάλλουν τα υγρά αυτά μέσω της διούρησης. Επίσης περιέχει ταννίνες, φλαβονοειδή, πολυφαινόλες και άλλα αντιοξειδωτικά που του χαρίζουν αυτό το πορφυρό κόκκινο χρώμα.

Είναι σημαντικό να αναφερθεί ότι η αντιοξειδωτική δράση (ORAC) του χυμού του ροδιού μετρήθηκε σε 2.860 μονάδες ανά 100γρ. Το ρόδι είναι ασφαλής και αποτελεσματικός παράγοντας κατά του καρκίνου του δέρματος, του παχέος εντέρου και του προστάτη. Επίσης μπορεί να αναστέλλει τις ιογενείς λοιμώξεις και την οδοντική πλάκα.

Ενέργεια 51kcal – 218kj
Πρωτεΐνες 1,3g
Ολικά λιπίδια 0,2g
Υδατάνθρακες 11,8g
Νερό 80,0g
Νάτριο 2mg
Κάλιο 240mg
Ασβέστιο 12mg
Μαγνήσιο 11mg
Φώσφορος 29mg
Σίδηρος 0,7mg
Ψευδάργυρος 0,4mg
Καροτίνη 33μg
Θειαμίνη 0,05mg
Ριβοφλαβίνη 0,04mg
Βιταμίνη Β6 0,31mg
Βιταμίνη C 13mg        

Σχολιάστε